„Alt tip de acrod cu Fondul, un stand-by, un acord de balanță de plăți este imposibil să mai fie realizat în acest an sau, cel puțin, în viitorul imediat, previzibil, din două motive: avem un deficit de balanță de plăți extrem de mic, sub 1%”, a afirmat Isărescu marți la conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.
El a arătat că un astfel de acord a fost întemeiat când România a înregistrat un deficit de cont curent de 14%, în anul 2008, când s-a adresat FMI.
Un alt motiv care „face dificil” un acord de acest tip este faptul că precedentul acord s-a încheiat în septembrie 2015 fără succes.
„Adică să nu credeți că Fondul va veni aici și va spune că a uitat ce s-a întâmplat în 2015. Începe discuția de la 2014-2015, ce n-ati făcut, de ce n-ați făcut, hai să vedem care este situația. Or atmosfera în țară este alta, noi acum avem o opinie publică inflamată, de exemplu, de faptul că acești domni își permit să se pronunțe și asupra unei inițiative legislative și ne acoperim de ridicol spunând că s-au înțeles între ei, că au un scop de conspirație, cum poți să discuți cu ei? Banca Mondială n-are dreptate dacă s-a pronunțat, Banca Europeană de Investiții n-are dreptate, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare n-are dreptate, BCE nu mai spun, cum să aibă dreptate?! Ce se poată discuta cu dânșii, darea în plată?! Acolo s-au pronunțat, nu suntem de acord cu ce s-au pronunțat, ei ce să discute cu noi? Și, pe de altă parte, poziția lor de a da consultanță, de a se implica, în măsura în care Guvernul României, Parlamentul și instituțiile statului doresc, se poate face pe alte căi. Eu n-am observat la dânșii lipsă de bunăvoință, în altă parte, da, dar la dânșii n-am observat”, a comentat Isărescu.
Guvernatorul a amintit, de altfel, că România are alte tipuri de acorduri cu Banca Mondială, instituție cu care România a semnat recent un acord, cu ocazia vizitei președintelui BM la București, cu BEI, dar și acordul sau relația cu Comisia Europeană.
„În România, când spui acorduri cu instituțiile financiare internaționale, s-a obișnuit ca lumea să zică acord cu Fondul (FMI- n.r.) și acord condiționat. Și cu Fondul vom avea în continuare un tip de acord, în luna august vor veni să discute Articolul 4 și vor face recomandări”, a mai spus Isărescu.
Articolul 4 vizează o evaluare a economiei românești, în urma căreia FMI adresează autorităților o serie de recomandări.